Bloggnorge.com // Cathrine og Geir – Peckish.no
Start blogg

Cathrine og Geir – Peckish.no

mat | familie | Mitt kjøkken ruler

Fuglefobi – thanksgiving og Kalkun

Kategori: Gjesteblogger | 0 kommentarer » - Skrevet tirsdag 10. november , 2015 kl. 22:09

Denne oppskriften er for alle som ikke har nevnte diagnose. Cathrine har nemlig fuglefobi og derav må storesøster og svoger inspirere til thanksgiving middagsoppskrift. Vi har laget den for tredje gang nå, off season. Første gangen gjorde vi en generaltabbe og stekte beistet opp ned, men på tross av fadesen smakte det kjempegodt og vi ble inspirert til å forsøke igjen. Det holder med en gang i året som med ribbe, pinnekjøtt, fårikål og annen heftig kost.

naked turkey

Denne gangen, som er den tredje, inviterte vi svigers på begge sider, barn og svigerbarn. Cathrine og familie var ikke på gjestelisten pga fuglefobien…

Vi startet med å kjøpe inn en frossen Kalkun på 6,9 kg fra Solvinge.  Den må tine minst et døgn i kjøleskap. Det er viktig når man lager mat å ha noe godt å drikke til kokkene. Når kalkunen er tint og gjestene kommer om en ca 8 timer, er det på tide og begynne med litt Mise en place.

Først setter vi ovnen på 225 grader, så lager vi en smørblanding som skal ”stuffes” mellom kjøttet og skinnet på kalkunen.

under the skin

Den består av:

500g meierismør (romtemperert)
1 stor bladpersille (krus fungerer også)
finrevet skall av en sitron (behold resten til stuffingen)
2 fedd knust hvitløk
Salt og pepper
Olivenolje

Bland alt godt.

Med hendene skiller du skinnet fra kjøttet fra begge sider av kalkunen. Prøv å lag så liten åpning som mulig i hver ende av fuglen. Stuff deretter smørblandingen godt mellom kjøtt og skinn. Sørg for at det er noe til overs og gni inn hele fuglen med resten av smørblandingen.

under skine   rubb turkey

Krydre så innsiden av kalkunen med salt og pepper. Kutt opp løk, sitron, knust hvitløk og fyll opp hele buken. (merk: en kalkun kommer ofte med innvoller og husk for all del å ta ut posen med disse godsakene som en base til sausen). Brun innvollene i godt smør og krydre med salt og pepper. Hell over kraft, ca 5 dl og la det godgjøre seg. Dette skal blandes inn i basen for sausen.

innvoller gravy

Sett inn kalkunen når ovnen har nådd 225 grader i 15 minutter. Dette for å gi den en gylden farge før neste magiske behandling. Etter 15 minutter, tar du ut kalkunen og kler den med bacon. Dressed for success.

dressed for success

Ovnen settes så ned til 180 grader før kalkunen settes inn igjen kledd i bacon. Da skal den etter sigende stekes i 30 minutter pr kilo, men vi har erfart at det er for mye. Ingen liker en tørr kalkun. Trikset er å sjekke den etter 2/3 av steketiden med en tynn pinne på den tykkeste delen av fuglen. Dersom det renner ut klar saft er den ferdig, dersom det er noe rødlig saft kan den stå litt til. MEN, kalkunen skal hvile like lenge som den har vært i komfyren for å oppnå best mulig resultat ta ut i tide eller litt for tidlig ;)

fried to success

Når kalkunen hviler, kle av baconet forsiktig så ikke skinnet følger med, ta ut stuffing fra buken, skjær dette i mindre biter og legg alt i en gryte/panne sammen med kraft som er kokt på innvollene som fulgte med kalkunen. Ha på en boks med eple cider og la koke i ca 1 time. Sil av kraften i en kjele. Ha på jevning hvis du ikke syns den blir tykk nok, vi bruker god gammeldags meljevning ved behov.

Når det som skal bli gravy ligger og godtgjør seg i gryta og kalkunen ligger på benken og hviler under et håndkle koker vi opp potetene som skal bli stappe. Denne gangen valgte vi franske poteter fra Rema. Vi kokte opp 2,5 kg med skall og når de var klare ”mashet” vi de sammen med ca 500g meierismør og en ¼ liter fløte. Dette er festmat, ikke slanke meny. Smak så til med salt, pepper og hvis du har, trøffelolje.

gravy

Server med grønnsaker etter smak, vi valgte å steame en frossen blanding av rosenkål, gulerøtter, etc.

Det som er viktig å tenke på når man serverer er at kalkunen er romtemperert og derav må sausen være skikkelig varm.

Bon Appétit :)

gjeste-bloggerne

IMG_3058

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.